Homepage Slider

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4937/2022: Ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στην ποινική και πολιτική δίκη- Αλλαγές σε ΚΠΔ και ΚΠολΔ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο Νόμος 4937/2022 “Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις”. Στο Μέρος Α προβλέπονται τροποποιήσεις σε άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Περαιτέρω, με το άρθρο 14 του νόμου, τροποποιείται το άρθρο 122 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ειδικότερα:

Στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 122 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182) διαγράφεται η αναφορά στο όργανο της ελληνικής αστυνομίας ή της δασοφυλακής και το άρθρο 122 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η επίδοση κάθε εγγράφου γίνεται με δικαστικό επιμελητή διορισμένο στο δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία ή τη διαμονή του, όταν γίνεται η επίδοση, εκείνος προς τον οποίο αυτή απευθύνεται.

2. Οι επιδόσεις που γίνονται με την επιμέλεια του δικαστηρίου μπορούν να γίνουν και από ποινικό κλητήρα της περιφέρειας ή από τον γραμματέα του δήμου.

3. Αν δεν υπάρχει δικαστικός επιμελητής στον τόπο της επίδοσης ή αν κατά την κρίση του εισαγγελέα πρωτοδικών ή του ειρηνοδίκη της περιφέρειας όπου πρόκειται να γίνει η επίδοση είναι δύσκολη η μετάβαση του δικαστικού επιμελητή στον τόπο αυτόν, η επίδοση μπορεί να γίνει και από ποινικό κλητήρα της περιφέρειας ή από τον γραμματέα του δήμου που ορίζεται από τον προαναφερόμενο εισαγγελέα η ειρηνοδίκη.

4. Με διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μπορεί να καθιερωθεί και η επίδοση με το ταχυδρομείο ή με τηλεγράφημα ή τηλέφωνο, όλων ή μερικών από τα προαναφερόμενα έγγραφα και παράλληλα να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται και θα αποδεικνύεται η επίδοση.».

πηγή: legalnews24

0

Ποιους περιλαμβάνει η προσωρινή διαταγή για τη μη διακοπή του ρεύματος. Διευκρινίσεις από δικηγόρους και ΕΚΠΟΙΖΩ

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΕΚΠΟΙΖΩ, σε κοινή ανακοίνωσή τους διευκρινίζουν ποιες κατηγορίες καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει η σημερινή προσωρινή διαταγή του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας με την οποία απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως είναι γνωστό σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών διέταξε να μην εκτελούνται εντολές διακοπής ρεύματος μέχρι 6/7/2022 μόνο για ευαίσθητους καταναλωτές. Ειδικότερα, απαγόρευσε προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών.

Αναλυτικότερα, η κοινή δήλωση των τριών φορέων αναφέρει μεταξύ των άλλων, ότι η απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των ευάλωτων καταναλωτών, εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής και συνεχίζει:

«Στους ευάλωτους ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:

(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.

(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινητικά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες».

πηγή: naftemporiki.gr

0