Δημοσιεύσεις

Τα παράλογα του Νέου Κώδικα Μετανάστευσης

Όπως είναι γνωστό ψηφίστηκε ήδη ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης , σύμφωνα με το Νόμο 4251/2014 και δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τεύχος Α με αριθμό 80 την 01-04-2014. Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ δύο μήνες μετά την δημοσίευσή του, ήτοι την 01-06-2014, με εξαίρεση των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 138 (μεταβατικές διατάξεις).

Το πρώτο που διαπιστώθηκε ήταν, ότι είχε εξαλειφθεί από το Νέο Νόμο το άρθρο 19 που υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, κατατέθηκε με νομοσχέδιο στη Βουλή και όριζε τη χορήγηση άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Στο άρθρο αυτό συμπεριλαμβανόταν περιπτώσεις, αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής, όπως σε υπηκόους τρίτης χώρας που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή και που φοίτησαν επιτυχώς για έξι έτη στην Ελλάδα έως το 21ο έτος της ηλικίας τους, ή περιπτώσεις μελών οικογένειας Έλληνα πολίτη κλπ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το συγκεκριμένο άρθρο έγινε καθολικά αποδεκτό, τόσο από τη νομική κοινότητα που ασχολείται με το δίκαιο των αλλοδαπών, όσο και από τους ίδιους τους υπηκόους τρίτης χώρας, άλλα και από τους Βουλευτές όλων των κομμάτων, πάραυτα δεν συμπεριελήφθη στο νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα κατατεθεί τροπολογία με την οποία θα συμπεριλαμβάνονται οι ανθρωπιστικοί λόγοι στο νέο Μεταναστευτικό Κώδικα.

Ένα άλλο παράλογο του Κώδικα Μετανάστευσης έχει να κάνει με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 138. Συγκεκριμένα, το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 12 ορίζει ότι απορριπτικές αποφάσεις ετών 2010 έως 2013 για ελλείποντα ένσημα δύνανται να ανανεωθούν υπό την προϋπόθεση ύπαρξης βιβλιαρίου σε ισχύ και προσωρινής δικαστικής προστασίας κατόπιν αιτήματος ακύρωσης έως την 01-04-2014. Στις διατάξεις αυτές όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιπτώσεις απόρριψης αιτήματος μέσα στο διάστημα 01-01-2014 έως 31-03-2014, οι οποίες όμως πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις ένταξής τους στο άρθρο 138 παρ. 12, αφήνοντας στην ουσία ένα «κενό» σε αυτό το διάστημα, καθότι οι περιπτώσεις έως και το 2013 ρυθμίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 12, αφετέρου, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για άδεια διαμονής είτε πριν είτε μετά την 01-04-2014 και έως την 30-09-2014 δύνανται να ανανεωθούν με βάσει το εδάφιο α’, και σύμφωνα με την εγκύκλιο 12/2014 του ΥΠΕΣ.

Μετά από ερώτημα προς τις αρμόδιες Αρχές, ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει γνώση και από τις ίδιες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Αττικής και Μακεδονίας Θράκης, και σκοπεύει να απαντήσει άμεσα, για την τύχη αυτών των περιπτώσεων. Μάλιστα, έχει εκφραστεί ήδη άποψη από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, πως πιθανότατα, θα μπορεί να διορθωθεί η «αδικία» αυτή και για λόγους Χρηστής Διοίκησης, μέσω αιτημάτων θεραπείας.

Τέλος, εύλογα ερωτήματα θέτουν πολλοί αλλοδαποί, οι οποίοι αν και κατέχουν σήμερα όλες τις προϋποθέσεις υπαγωγής τους στην παράγραφο 12 του άρθρου 138 του Κώδικα Μετανάστευσης, έχουν απορριπτικές αποφάσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας διαμονής από τις τέως Περιφέρειες τους το 2009 ή και νωρίτερα, ενώ μέχρι και σήμερα κατείχαν προσωρινή δικαστική προστασία. Γιατί δηλαδή να μην μπορούν και αυτοί να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς, από το 2009 που απορρίφθηκε το αίτημα τους, μέσω της προσωρινής δικαστικής προστασίας και τη χορήγηση ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, εργαζόταν μέχρι σήμερα και ζούσαν καθ’ όλα νόμιμα στην Ελλάδα με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Με την υπάρχουσα κατάσταση, αυτοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφήνοντας τις εργασίες τους, την ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψη και την επί πολλά χρόνια διαμονής τους στην Ελλάδα.

0
  Σχετικά άρθρα
  • No related posts found.