Με το άρθρο 8 παρ. 6 του νόμου 4198/11-10-2013 (ΦΕΚ Α 215 / 2013) θεσπίστηκε η υποχρέωση των συνηγόρων που κατέθεσαν έως και την 31-12-2010 αίτηση ακύρωσης ή αναστολής ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας κατά ατομικών διοικητικών πράξεων της Διοίκησης που άπτονται θεμάτων περί αλλοδαπών, όπως η απόρριψη χορήγησης ή ανανέωσης άδειας διαμονής, ή η έκδοση απόφασης επιστροφής από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να δηλώσουν την εξουσιοδότηση του αλλοδαπού εντολέα τους, προς το πρόσωπο τους ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων που κατατέθηκαν οι εν λόγω αιτήσεις.
Με το μέτρο αυτό σκοπός είναι αφενός να γίνει μία εκκαθάριση στο αρχείο των συγκεκριμένων υποθέσεων, προκειμένω να απεμπλακούν τα πινάκια των δικασίμων από υποθέσεις αλλοδαπών που είτε δεν βρίσκονται πλέον στη χώρα, είτε αδυνατούν να επιστρέψουν, είτε η δικαστική τους υπόθεσή έχει καταστεί άνευ αντικειμένου.
Τίθεται όμως το ερώτημα, αν παράλληλα με την δήλωση εξουσιοδοτήσεως του εντολέα, η οποία μπορεί να είναι είτε έγγραφη με επικυρωμένη την υπογραφή του εντολέα , ή αυτοπρόσωπη παράσταση του διαδίκου, οφείλει ο συνήγορος να καταθέσει και προείσπραξη της δικηγορικής του αμοιβής, σύμφωνα με το άρθρο 61 του νέου Κώδικα Δικηγόρων (Ν.4194/2013). Σύμφωνα με τη γραμματεία του Ακυρωτικού τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης αυτό δεν απαιτείται.
Ειδικότερα η παράγραφος 6 του άρθρου 8 του Νόμου 4198/2013 έχει ως εξής
α. Με πράξη του Προέδρου του αρμοδίου Δικαστηρίου ή του οικείου Τμήματος κηρύσσονται καταργημένες εκκρεμείς δίκες για αιτήσεις ακυρώσεως και απορρίπτονται αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31.12.2010 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές, υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου ή του τριμελούς διοικητικού εφετείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (άρθρο15 του ν. 3068/2002), εφόσον έχει παρέλθει άπρακτη η κατωτέρω, υπό στοιχείο β΄, οριζόμενη προθεσμία.
β. Οι πληρεξούσιοι που υπογράφουν τις παραπάνω αιτήσεις ακυρώσεως οφείλουν μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου να καταθέσουν στη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου εξουσιοδότηση του αλλοδαπού διαδίκου θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής του, στην οποία να δηλώνεται ότι επιθυμεί τη συζήτηση της υποθέσεως. Η παραπάνω δήλωση μπορεί να γίνει και με αυτοπρόσωπη παράσταση του διαδίκου στη γραμματεία του δικαστηρίου.
γ. Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται σε υποθέσεις των οποίων η αρχική η μετά από αναβολή δικάσιμος έχει ορισθεί.
Οκτ
2013