Δημοσιεύσεις

Προς Διαβούλευση το Νομοσχέδιο για την Ελληνική Ιθαγένεια

Στις 14 Μαΐου 2015 αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Ελληνική Ιθαγένεια. Το σχέδιο νόμου, ανταποκρινόμενο στην Απόφαση του ΣτΕ που αποφάνθηκε για την αντισυνταγματικότητα του προηγούμενου νόμου 3838/2010, εμπεριέχει σε σύγκριση με τον προηγούμενο Κώδικα Ιθαγένειας πιο δύσκολους όρους/προϋποθέσεις  απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας, από υπηκόους τρίτης χώρας που γεννήθηκαν ή φοίτησαν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το άρθρο 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ορίζει για τη θεμελίωση κτήσης της Ιθαγένειας:

ΓΙΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης  για τη χορήγηση της Ελληνικής Ιθαγένειας,

β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του. Αν το τέκνο γεννήθηκε πριν τη συμπλήρωση της ως άνω πενταετούς διαμονής, το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας θεμελιώνεται με την συμπλήρωση δεκαετούς συνεχούς νόμιμης διαμονής του γονέα.

γ) της νόμιμης διαμονής των γονέων του και της κατοχής άδειας διαμονής «μεγάλης διάρκειας», όπως επί μακρόν διαμένοντος, δεκαετίας, αόριστη κλπ.

ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΗΣΑΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ανήλικος αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, εφόσον έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο δεν προσμετράται.

ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αλλοδαπός που κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτος Τμήματος ή Σχολής ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας εφόσον διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

Η δήλωση-αίτηση της παραγράφου 4α υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης από Τμήμα ή Σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

 

Στα άτομα δε που έχουν ήδη καταθέσει με το Νόμο 3838/2010 (Ραγκούση) αίτηση για Ελληνική Ιθαγένεια και δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση, οι αιτήσεις τους θα εξετασθούν με τις ανωτέρω προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα το Νομοσχέδιο έχει ως εξής:

[gview file=”http://aapostolos79.synology.me/armoutsis-site/wp-content/uploads/sxedio-nomou-ithageneia.pdf”]
0
  Σχετικά άρθρα
  • No related posts found.