Δημοσιεύσεις

Αντισυνταγματικοί οι έφοδοι εφοριακών στα σπίτια με γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου

Με την από 13-10-2014 γνωμοδότηση προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατέστησε σαφές ότι «για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται   οι κατ΄ οίκον έρευνες χωρίς εισαγγελικό λειτουργό και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης».

Η γνωμοδότηση έρχεται σε αντίθεση με την σχετική προγενέστερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με ψήφους 14-10) η οποία και έδινε το πράσινο φως στις αρχές να διενεργούν ελέγχους – έρευνες που αποσκοπούν στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων.

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου εδράζεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στις έρευνες για φορολογικούς λόγους και στις ανακριτικές έρευνες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διενεργούνται πάντοτε με την παρουσία δικαστικού λειτουργού, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή στα ισχύοντα μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

[gview file=”http://aapostolos79.synology.me/armoutsis-site/wp-content/uploads/GNOMODOTISI-AP-ASYLO-KATOIKIAS.pdf” save=”0″ cache=”0″]
0
  Σχετικά άρθρα
  • No related posts found.