Δημοσιεύσεις

Ανθρωπιστικοί λόγοι – Χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς

Με την υπ’ αρ. 30651 /2014 Κ.Υ.Α. θεσπίστηκαν οι ανθρωπιστικοί λόγοι, μέσω των οποίων υπήκοοι τρίτης χώρας δύνανται να λάβουν άδειας διαμονής. Επισημαίνεται, ότι στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, υπήρχαν οι διατάξεις θέσπισης των ανθρωπιστικών λόγων, όμως με την ψήφιση του νόμου (4251/2014) δεν είχαν συμπεριληφθεί σ’αυτόν.

Συγκεκριμένα οι κατηγορίες των ανθρωπιστικών λόγων, οι οποίες διαχωρίζονται, αφενός σε αυτούς που τους εκδίδει το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα και αφετέρου σε αυτούς που εκδίδονται από τις κατά τόπον Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και τις προϋποθέσεις για την κατάθεση των αιτήσεων αναλύονται ειδικότερα ως εξής:

 

ΘΕΜΑ: Καθορισμός κατηγορίας άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς και του τύπου, της διαδικασίας και των ειδικότερων προϋποθέσεων χορήγησής της.

Άρθρο 1
Δικαιούχοι

1. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών χορηγείται άδεια διαμονής για λόγους ανθρωπιστικής φύσεως σε πολίτες τρίτων χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα και εμπίπτουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:

α. Σε θύματα εμπορίας ανθρώπων που δεν υπάγονται στις διατάξεις των άρθρων 49-53 του ν. 4251/2014 εφόσον υφίσταται σχετική πράξη χαρακτηρισμού από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η διάρκεια ισχύος της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά για δύο έτη μόνο με την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται η διερεύνηση της σχετικής ποινικής διαδικασίας. Εάν δεν εκκρεμεί ποινική διαδικασία η άδεια διαμονής ανανεώνεται μόνο για ένα έτος. Μετά το πέρας της ποινικής διαδικασίας ή της παρέλευσης του χρόνου ανανέωσης σε περίπτωση που δεν εκκρεμεί ποινική διαδικασία, η άδεια διαμονής μπορεί να ανανεωθεί για έναν από τους λόγους του ν.4251/2014, ύστερα από γνώμη των Επιτροπών της παραγράφου 1 του άρθρου 135 αυτού και μόνο εφόσον κρίνεται σκόπιμη εκ των εν γένει περιστάσεων και των στοιχείων του φακέλου ότι συντρέχει εξαιρετικός λόγος προς τούτο.

β. Σε θύματα και ουσιώδεις μάρτυρες εγκληματικών πράξεων, οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 187, 187α, 309 και 310 ΠΚ και στα άρθρα 1 και 2 του ν. 927/1979 (ΦΕΚ 139 Α’) ή τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και τελούνται σε βάρος της ζωής, της υγείας, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας, της ιδιοκτησίας και της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εφ` όσον έχει διαταχθεί γι` αυτές προκαταρκτική εξέταση ή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και μέχρι να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να εκδοθεί
τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων διαπιστώνεται με πράξη του αρμόδιου Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Η πράξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κοινοποιείται στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Εάν τα ανωτέρω πρόσωπα υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή η άδεια διαμονής εξακολουθεί να χορηγείται για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης
εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

γ. Σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα οριζόμενα στο ν. 3500/2006. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις. Ισόχρονη άδεια διαμονής χορηγείται και στα ανήλικα τέκνα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ή στον ενήλικα που ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας εφόσον αυτός δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον φερόμενο δράστη του εγκλήματος. Στους ενηλίκους που κατέχουν άδεια διαμονής κατά την παρούσα περίπτωση, παρέχεται το δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή
έργου.

δ. Σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι απασχολήθηκαν είτε με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας είτε ως ανήλικοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 89 του ν.4052/2012. Ως τέτοιοι όροι θεωρούνται όσοι είναι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τις συνθήκες εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, έχοντας σοβαρή επίπτωση, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, και προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται ιδίως διακρίσεις λόγω φύλου.
Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια. Ανανεώνεται σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 89 του ν.4052/2012. Η εν λόγω άδεια διαμονής δεν ανανεώνεται ή ανακαλείται σύμφωνα με την παράγραφο 7 του ίδιου άρθρου.

ε. Σε πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η συνδρομή σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθώς και η διάρκεια της θεραπείας διαπιστώνονται με πρόσφατο ιατρικό πιστοποιητικό. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόβλημα υγείας αναφέρεται σε λοιμώδες νόσημα, για την έκδοση της ανωτέρω απόφασης απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Υγείας ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας διαμονής για πρόσωπα που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας είναι η κατοχή από τον αιτούντα ισχυρής άδειας διαμονής. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι διετής μπορεί να
ανανεώνεται μέχρι δύο έτη κάθε φορά εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

στ. Σε πολίτες τρίτων χωρών των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του π.δ. 114/2010. Για την χορήγηση άδειας διαμονής της παρούσας κατηγορίας, λαμβάνονται υπόψη ιδίως η αντικειμενική αδυναμία απομάκρυνσης ή επιστροφής του στη χώρα καταγωγής ή συνήθους διαμονής του για λόγους ανωτέρας βίας, όπως σοβαροί λόγοι υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του, διεθνής αποκλεισμός της χώρας του, ή συνδρομή στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου της ρήτρας μη επαναπροώθησης του άρθρου 3 της Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ/τος 53/1974 (Α’ 256) ή του άρθρου 3 της Σύμβασης
της Ν. Υόρκης της 10ης Δεκεμβρίου 1984 κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, η οποία κυρώθηκε με το ν.1782/1988 (Α’ 116).

Το σχετικό αίτημα χορήγησης άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζεται μόνο εφόσον η υπόθεση του ενδιαφερόμενου πολίτη τρίτης χώρας έχει παραπεμφθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περ. ιθ του π.δ. 113/2013 κατόπιν πιθανολόγησής τους περί της συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος μιας ή περισσοτέρων προϋποθέσεων του δεύτερου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Η άδεια διαμονής, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 1 και 2 του ν. 3907/2011, χορηγείται, για ένα έτος, παρέχει πρόσβαση στη μισθωτή απασχόληση και μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα, εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Η άδεια διαμονής χορηγείται και στα αναφερόμενα στην περίπτωση (λγ) του άρθρου 1 του ν.4251/2014 μέλη της οικογένειας του πολίτη τρίτης χώρας, εξ’ ονόματος των οποίων είχε υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.

Για τη χορήγηση της άδειας διαμονής προσκομίζεται διαβατήριο, εφόσον υπάρχει.

ζ. Σε πρόσωπα που παρακολουθούν εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής εξάρτησης, όπως τούτο αποδεικνύεται με έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή του προγράμματος. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια. Μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις. Η άδεια διαμονής παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να ανανεωθεί για έναν από τους λόγους του ν. 4251/2014.

η. Σε γονείς ανήλικων ημεδαπών. Η διάρκεια της άδειας διαμονής είναι ετήσια και παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου και μπορεί να ανανεωθεί για έναν από τους λόγους του ν.4251/2014.

 

2. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του ενδιαφερόμενου πολίτη τρίτης χώρας χορηγείται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στις παρακάτω κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών:

α. Ενήλικοι, ανίκανοι να επιμεληθούν των υποθέσεών τους εξαιτίας λόγων υγείας ή ανήλικοι που αποδεδειγμένα χρήζουν προστατευτικών μέτρων και φιλοξενούνται από ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού, εφόσον η επιστροφή τους σε ασφαλές περιβάλλον είναι αδύνατη. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

β. Ανήλικοι, η επιμέλεια των οποίων έχει ανατεθεί με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ή αλλοδαπού δικαστηρίου, που αναγνωρίζεται από τις ελληνικές αρχές, σε οικογένειες Ελλήνων ή οικογένειες πολιτών τρίτων χωρών με νόμιμη διαμονή στη χώρα ή για τα οποία είναι εκκρεμής διαδικασία υιοθεσίας ενώπιον των ελληνικών αρχών. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

γ. Θύματα εργατικών ατυχημάτων και λοιπών ατυχημάτων που καλύπτονται από την ελληνική νομοθεσία, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θεραπεία ή συνταξιοδοτούνται για την ίδια αιτία. Προϋπόθεση για την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής σε πρόσωπα της εν λόγω κατηγορίας είναι η κατοχή από τον αιτούντα ισχυρής άδειας διαμονής. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι διετής μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

δ. Ανήλικοι φιλοξενούμενοι σε οικοτροφεία, που λειτουργούν υπό την εποπτεία των αρμόδιων Υπουργείων. Η διάρκεια της αρχικής άδειας διαμονής είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κάθε φορά μέχρι δύο έτη εφόσον πληρούνται οι ίδιες προϋποθέσεις.

ε. Ενήλικοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, καθώς και όσοι φοίτησαν επί έξι (6) τουλάχιστον έτη σε ελληνικό σχολείο, μέχρι τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον η φοίτησή τους ήταν επαρκής και εξακολουθούν να διαμένουν μόνιμα στη χώρα. Η διάρκεια της άδειας διαμονής είναι ετήσια, παρέχει δικαίωμα εξαρτημένης εργασίας-παροχής υπηρεσιών ή έργου.

 

Άρθρο 2
Χορήγηση και ανανέωση άδειας διαμονής

Ορίζουμε τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής ως κατωτέρω:

Α. Κοινά δικαιολογητικά για χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής όλων των τύπων αδειών διαμονής

  • Έντυπο αίτησης
  • Δύο (2) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές των οποίων είναι ίδιες με αυτές των διαβατηρίων, όπως κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD) σε μορφή γραφικών JPEG2000.
  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου με εξαίρεση τους πολίτες τρίτων χωρών αντικειμενικά στερούμενων διαβατηρίου, οι οποίοι αντί του διαβατηρίου ή του ταξιδιωτικού εγγράφου θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα αναφέρονται οι ιδιαίτερες συνθήκες ή καταστάσεις για την υφιστάμενη προσωρινή ή μόνιμη αντικειμενική αδυναμία κατοχής του και σχετικά έγγραφα που το αποδεικνύουν (λ.χ. έγγραφο της προξενικής αρχής του κράτους προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας επίσημα επικυρωμένο και μεταφρασμένο, έγγραφο δημόσιας ελληνικής αρχής). Σε κάθε περίπτωση θα προσκομίζεται έγγραφο δημόσιας αρχής, ελληνικής ή της χώρας προέλευσης του πολίτη τρίτης χώρας από το οποίο θα αντλούνται τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερόμενου (διαβατήριο, ασχέτως λήξης της ισχύος του, ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη γέννησης).
 

Β. Δικαιολογητικά ανά τύπο άδειας

1. 1α. Θύματα εμπορίας ανθρώπων που δεν συνεργάζονται με τις διωκτικές αρχές

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής 

  • Πράξη της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής από την οποία να προκύπτει ο χαρακτηρισμός του πολίτη τρίτης χώρας ως θύματος εμπορίας ανθρώπων.

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Έγγραφο της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής με το οποίο θα βεβαιώνεται η συνέχιση της διερεύνησης της σχετικής ποινικής διαδικασίας
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 

1β. Θύματα εγκληματικών πράξεων

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφο της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τέλεση εγκληματικής πράξης, προβλεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 1και 2 του ν.927/1979 και της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του ν. 3304/2005, κατά πολίτη τρίτης χώρας.

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής αρχής ότι δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση ή
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ότι τα θύματα υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 

1γ. Θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Καταστατικό λειτουργίας στο οποίο προβλέπεται ο σκοπός του ιδρύματος ή ΦΕΚ ίδρυσης και λειτουργίας του νομικού προσώπου
  • Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος ή οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου
  • Επικυρωμένο αντίγραφο της καταγγελίας που έχει υποβληθεί σε αρμόδια ελληνική αρχή για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας ή έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας σχετική με το ιστορικό της υπόθεσης

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος ή οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου
  • Έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας με την οποία θα βεβαιώνεται ότι δεν υφίσταται δυνατότητα επιστροφής σε ασφαλές περιβάλλον
 
1δ. Θύματα καταχρηστικών όρων εργασίας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της Επιθεώρησης Εργασίας ή δικαστική απόφαση για τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος, από την οποία προκύπτουν και οι περιστάσεις υπό τις οποίες απασχολείτο ο πολίτης τρίτης χώρας. Ως καταχρηστικοί όροι εργασίας ορίζονται οι κατάφωρα δυσανάλογοι προς τις συνθήκες εργασίας των νόμιμα απασχολούμενων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σοβαρή επίπτωση, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,
  • Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου στην οποία θα δηλώνει ότι προτίθεται να ασκήσει διοικητικά ή ένδικα μέσα για τη διεκδίκηση των έναντι αυτού υποχρεώσεων
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα του ατυχήματος και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής από την οποία θα συνάγεται ότι είναι αναγκαία η παραμονή του στην Ελλάδα για την εκκαθάριση των έναντι αυτών εργοδοτικών υποχρεώσεων
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή 
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
1 ε. Πάσχοντες από σοβαρά προβλήματα υγείας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Ισχυρή άδεια διαμονής.
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή 
  • Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή πράξη Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας,
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή 
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή 
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή 
  • Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή πράξη Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας,
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή 
  • Ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εξάμηνης τουλάχιστον διάρκειας, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
 
1στ. Πολίτες τρίτων χωρών των οποίων απορρίπτεται αίτηση για διεθνή προστασία με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του π.δ. 114/2010

Χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται ο ενδιαφερόμενος στο Υπουργείο Εσωτερικών από τις αρμόδιες Αρχές Απόφασης του άρθρου 2 περ. ιθ του π.δ. 113/2013 κατόπιν πιθανολόγησής τους περί της συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούντος αντικειμενικής αδυναμίας απομάκρυνσης ή επιστροφής του στη χώρα καταγωγής ή συνήθους διαμονής του για λόγους ανωτέρας βίας, όπως σοβαροί λόγοι υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογενείας του, διεθνής αποκλεισμός της χώρας του, ή συνδρομή στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου της ρήτρας μη επαναπροώθησης του άρθρου 3 της Σύμβασης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ/τος 53/1974 (Α’ 256) ή του άρθρου 3 της Σύμβασης της Ν. Υόρκης της 10ης Δεκεμβρίου 1984 κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, η οποία κυρώθηκε με το ν.1782/1988 (Α’ 116).
 

1ζ. Πρόσωπα που παρακολουθούν εγκεκριμένο κατά νόμο θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχικής εξάρτησης

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου -κατά νόμου- θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής απεξάρτησης από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του πολίτη τρίτης χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα.

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Έγγραφη βεβαίωση του διευθυντή εγκεκριμένου -κατά νόμου- θεραπευτικού προγράμματος ψυχικής απεξάρτησης, με την οποία θα βεβαιώνεται η συνέχιση της παρακολούθησης του από την οποία να προκύπτει η συμμετοχή του πολίτη τρίτης χώρας στο εν λόγω πρόγραμμα
 

1θ. Γονείς ανήλικων ημεδαπών

Χορήγηση άδειας διαμονής

  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του ημεδαπού τέκνου.
 

2. 2α. Ενήλικοι, ανίκανοι να επιμεληθούν των υποθέσεών τους εξαιτίας λόγων υγείας ή ανήλικοι που αποδεδειγμένα χρήζουν προστατευτικών μέτρων και φιλοξενούνται από ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 
  • Καταστατικό λειτουργίας στο οποίο προβλέπεται ο σκοπός του ιδρύματος ή ΦΕΚ ίδρυσης και λειτουργίας του νομικού προσώπου 
  • Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος 
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού ή απόφαση υγειονομικής επιτροπής,, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα της ασθένειας / ατυχήματος 
  • Δικαστική απόφαση διορισμού δικαστικού συμπαραστάτη, όπου απαιτείται ή 
  • Έγγραφο εισαγγελικής αρχής με το οποίο παραγγέλλεται η τοποθέτηση ανηλίκου στο ίδρυμα ή νομικό πρόσωπο κοινωφελούς σκοπού 

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 
  • Απόφαση διορισμού του νόμιμου εκπροσώπου του ιδρύματος ή οργάνου διοίκησης του νομικού προσώπου 
 
2β. Ανήλικοι η επιμέλεια των οποίων έχει ανατεθεί σε οικογένειες Ελλήνων ή πολιτών τρίτων χωρών ή ανήλικοι για τα οποία είναι εκκρεμής διαδικασία υιοθεσίας

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Απόφαση ελληνικής ή αλλοδαπής δικαστικής αρχής με αναγνωρισμένο το δεδικασμένο στην Ελλάδα, όπου αυτό απαιτείται, για την ανάθεση ή παραχώρηση της επιμέλειας ή 
  • Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση ενώπιον της αρμόδιας δικαστικής αρχής για την υιοθεσία ή βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση για αναγνώριση απόφασης αλλοδαπής αρχής για την υιοθεσία καθώς και έκθεση κοινωνικής υπηρεσίας. 
  • Υπεύθυνη δήλωση οικογένειας ότι φιλοξενεί και καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ανηλίκου. 
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχυρής άδειας διαμονής του ασκούντος την επιμέλεια, όταν πρόκειται για πολίτη τρίτης χώρας ή φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση που ο ασκών την επιμέλεια ή ο υιοθετών είναι Έλληνας πολίτης . 

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής αρχής ότι η διαδικασία της υιοθεσίας εξακολουθεί να είναι εκκρεμής 
  • Υπεύθυνη δήλωση οικογένειας ότι φιλοξενεί και καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του υπηκόου τρίτης χώρας. 
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχυρής άδειας διαμονής του ασκούντος την επιμέλεια, όταν πρόκειται για πολίτη τρίτης χώρας ή φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας σε περίπτωση που ο ασκών την επιμέλεια είναι Έλληνας πολίτης. 
 
2γ. Θύματα εργατικών και λοιπών ατυχημάτων

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Ισχυρή άδεια διαμονής.
  • Έγγραφο της Επιθεώρησης Εργασίας ή της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής για τον χαρακτηρισμό του ατυχήματος
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει η σοβαρότητα του ατυχήματος και ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας, ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή
  • Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50% ή
  • Απόφαση Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας,
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Πρόσφατο πιστοποιητικό από Ελληνικό Κρατικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα ή νοσοκομείο του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεών ή ιδιώτη ιατρό, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής του θεράποντος ιατρού, από το οποίο να προκύπτει ο προβλεπόμενος χρόνος αποθεραπείας ή
  • Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για ανικανότητα προς εργασία ή
  • Απόφαση απόδοσης ποσοστού αναπηρίας, τουλάχιστον 50%, ή
  • Απόφαση Ασφαλιστικού Φορέα για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας,
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 
2δ. Ανήλικοι φιλοξενούμενοι σε οικοτροφεία

Αρχική χορήγηση άδειας διαμονής

  • Έγγραφη συγκατάθεση των γονέων για την προβλεπόμενη διαμονή
  • Αντίγραφο του καταστατικού λειτουργίας του οικοτροφείου ή ΦΕΚ ίδρυσής του
  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Απόφαση ορισμού εκπροσώπου του ιδρύματος
  • Βεβαίωση εγγραφής

 
Ανανέωση άδειας διαμονής

  • Βεβαίωση ιδρύματος ή νομικού προσώπου κοινωφελούς σκοπού, από την οποία να προκύπτει η φιλοξενία και η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • Απόφαση ορισμού εκπροσώπου του ιδρύματος
  • Βεβαίωση σπουδών
 
2ε. Ενήλικοι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία

Χορήγηση άδειας διαμονής

  • Ληξιαρχική πράξη γέννησης ή Αποδεικτικά φοίτησης, για έξι τουλάχιστον έτη, σε ελληνικά σχολεία Πρωτοβάθμιας ή/ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα
  • Παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ
 

Άρθρο 3
Λοιπά ζητήματα

1. Προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 1 της παρούσας είναι η κατοχή διαβατηρίου, έστω και εάν αυτό έχει λήξει.
Άδεια διαμονής χορηγείται και στις περιπτώσεις διαπιστωμένης αντικειμενικής αδυναμίας εφοδιασμού του ενδιαφερόμενου με διαβατήριο, εφόσον αυτό διαπιστώνεται, κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης του ενδιαφερομένου και γνώμης της αρμόδιας Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του ν. 4251/2014.

2. Για την εξέταση αιτήματος χορήγησης άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 1 δεν καταβάλλεται παράβολο, εκτός της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 2 για την οποία καταβάλλεται παράβολο ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Στις περιπτώσεις των προσώπων των παραγράφων 1 (περ. ε) και 2 (περ.γ) του άρθρου 1 της παρούσης, που τα μέλη της οικογένειας τους είναι κάτοχοι άδειας διαμονής για λόγους οικογενειακής επανένωσης είναι δυνατή η ανανέωση της άδειας διαμονής τους για ίσο χρονικό διάστημα με την ισχύ της άδειας για ανθρωπιστικούς λόγους.

4. Η άδεια διαμονής που χορηγείται στις περιπτώσεις β΄, γ΄, ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1 και στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 μπορεί να ανανεωθεί για έναν από τους λοιπούς λόγους που προβλέπονται στον ν. 4251/2014, εφόσον εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκαν.

5. Αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής ανήλικων ή ενήλικων που αδυνατούν να επιληφθούν των υποθέσεών τους και φιλοξενούνται σε οποιοδήποτε ίδρυμα ή σε νομικά πρόσωπα κοινωφελούς σκοπού, υποβάλλονται από τον οριζόμενο εκπρόσωπο του ιδρύματος ή του νομικού προσώπου.

Η παρούσα ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2
  Σχετικά άρθρα
  • No related posts found.