Δημοσιεύσεις

Διευκρινιστικές απαντήσεις για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Μετανάστευσης

Με νεότερο έγγραφο το Υπουργείο Εσωτερικών, δίνει διευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Μετανάστευσης (νόμος 4251/2014) και της εγκυκλίου 12/2014, ερωτήματα που έθεσε και το γραφείο μας στις κατά τόπο Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στη Γεν. Γραμματεία του Υπουργείου.

Συγκεκριμένα, σε αιτήματα ανανέωσης άδειας διαμονής ετών 2010 έως και 2014 στα οποία έλειπαν τα απαιτούμενα ένσημα, χορηγείται η ανανέωση της άδειας διαμονής εφόσον υπάρχει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ είτε κατά την κατάθεση της αιτήσεως για ανανέωσης είτε, εφόσον αυτό δεν υφίσταται κατά την κατάθεση συμπληρωματικών εγγράφων που θα ζητηθεί από τις   αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εφόσον δε, έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα εντός του 2014, τότε υποβάλλεται αίτηση θεραπείας  και βιβλιάριο υγείας σε ισχύ, εφόσον αυτό δεν είχε υποβληθεί κατά τον χρόνο κατάθεσης της αρχικής αίτησης για ανανέωση.

Σε περίπτωση απορριπτικών αποφάσεων για αιτήματα ανανέωση αδειών διαμονής (2010-2013), λόγω ενσήμων, ισχύουν όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο 12/2014, όπου και εδώ απαιτείται βιβλιάριο υγείας σε ισχύ, είτε κατά την κατάθεση του αιτήματος για ανανέωση, είτε κατά την αίτηση υπαγωγής στην παράγραφο 12 του άρθρου 138 του Νόμου 4251/2014. Εξυπακούεται, ότι έχει ήδη χορηγηθεί προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή) κατόπιν αιτήσεως ένδικων μέσων στα Διοικητικά Δικαστήρια, έως και την 01-04-2014. Σε περίπτωση δε που καθυστερεί για οποιοδήποτε λόγο η χορήγηση της βεβαίωσης παραίτησης από τα ένδικα μέσα για την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου, τότε δύναται να κατατεθεί προσωρινά μόνο η δήλωση παραίτησης.

Επιπλέον, λόγω αλλαγής του νόμου από 01-06-2014, τα μέλη οικογένειας τρίτης χώρας δεν θα χρειάζεται πλέον να αιτούνται ειδική άδεια εργασίας, άλλα αυτή θα δίδεται απευθείας με την χορήγηση της άδειας διαμονής. Όσοι δε έχουν ήδη λάβει ή ανανεώσει τις οικογενειακές τους άδειες διαμονής, μπορούν να αιτηθούν την αντικατάσταση τους (το αυτοκόλλητο), όπου στο νέο θα αναγράφεται επιπλέον η δυνατότητα εργασίας.

Στις περιπτώσεις του άρθρου 108 του Κώδικα Μετανάστευσης (άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς), όσοι δικαιούνται να λάβουν την άδεια διαμονής αυτή, και κατέχουν ήδη αυτοτελής άδεια διαμονής, μπορούν να ζητήσουν από την 01-06-2014 την υπαγωγή τους στη νέα άδεια. Το ίδιο ισχύει και σε όσους έχουν ήδη αιτηθεί την ανανέωση της άδειας τους για άλλο σκοπό του νόμου 3386/2005 (πχ. Εξαρτημένη εργασία, ή σπουδών). Επιπλέον, σε περίπτωση που η άδεια διαμονής τους λήγει εντός του Μαΐου 2014, τότε μπορούν να καταθέσουν εκπρόθεσμα αίτηση, υπαγωγής τους στο άρθρο 108, με πρόστιμο 50€ εντός μηνός από τη λήξη της προηγούμενης.

Κατά την εγκύκλιο 12/2014 είχε εξαιρεθεί από την παράταση της λήξης της άδειας διαμονής, όποιο τέκνο κατείχε οικογενειακή άδεια διαμονής και η άδεια αυτή έληγε μαζί με την ενηλικίωση του. Πλέον, όσες άδειες διαμονής για οικογενειακή επανένωση έληγε πριν την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου (17-04-2014),  δύνανται να ανανεωθούν χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

δειτε το εγγραφο εδω
0
  Σχετικά άρθρα
  • No related posts found.